19.10.2011 - Objava za medije

21. rujna 2011. godine Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva objavilo je na svojim internet stranicama Nacrt prijedloga Zakona o otpadu, čime je pozvalo javnost da se uključi u javnu raspravu o sadržaju prijedloga novog Zakona. Javna rasprava traje do 5. listopada 2011. godine.

Medulin, 18. listopada, 2011.

SVIM MEDIJIMAPoštovani,

U svezi javne rasprave o prijedlogu Zakona o otpadu, s konačnim prijedlogom zakona
(Zagreb, rujan 2011.) možemo konstatirati da politička elita RH podređivanjem, udovoljava krupnom kapitalu, odnosno donosi zakone štetne za RH i narod.
Time,
- Potvrđuje da su im osobni interesi iznad interesa naroda koji ih bira,
- Besramno donose zakone koji će u bliskoj budućnosti štetiti nama i našoj djeci te našoj unučadi
- Da će Hrvatska postati glavni uvoznik smeća iz Europe
- Iako oni to zdušno negiraju, uskoro možemo zasigurno očekivati spalionicu smeća na Kaštijunu za spaljivanje europskog smeća u okruženju velikih rezervi vode prve kategorije

Od trenutka brutalnog pokušaja varanja naroda, sa nazovi-javnom raspravom o takozvanoj
Studiji utjecaja na okoliš za ŽCGO Kaštijun, bezbroj smo puta ukazivali na sve to. Političari i direktorica Kaštijuna, kleli su se da svega toga neće biti, a nama govorili da širimo neistine.
Dakle, govorili su oni,
- «bit će sve po zakonu i važećim propisima RH», a od same nazovi javne rasprave do današnjeg dana krše propise i zakone RH uz blagoslov Vlade RH. Dakako sada nanovo silovanjem naroda, pokušavaju ponovo promijeniti zakon o uvozu otpada i odobriti uvoz smeća iz Europe.
- «Nećemo dozvoliti uvoz opasnog otpada», da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem. Upravo oni sada mijenjaju zakon i traže uvoz otpada, odobravaju legalno spaljivanje otpada diljem Hrvatske, ne samo u cementarama, nego i u tvornicama tekstila i ostalim tvornicama koje nemaju uvjete za to, pa time truju narod koji nakon gušenja odlazi u prosvjede na ulicu, a političari – kriminalci, u sprezi sa DORH-om, sve elegantno propuštaju. Svjedoci smo toga u posljednje vrijeme.
- «Na Kaštijunu neće biti drugog smeća osim smeća iz Istre, pa to je ŽCGO», Pitam vas kako će to biti Županijski centar, kada se u budućnosti ukidaju županije, uvode se regije, te će Kaštijun biti zasigurno Regionalni centar. Upravo oni sada mijenjaju zakon i traže uvoz otpada. Dakle Kaštijun postaje regionalni Europski centar i ne samo za zbrinjavanje otpada, već i njegovo spaljivanje. Niknut će tu i spalionica.
- Kada političari, to što sam ja izrekao, budu negirali i prozivali mene za preuveličavanje i izmišljanje, vi se sjetite njihovih izjava, «Rockwool je grinfild investicija, neškodljiva, ponosimo se tim projektom», a danas ti isti tvrde kako su bili protiv izgradnje Rockwoola. Da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem.
- Ti isti moćnici, kleli su se pred medijima u više navrata, «Termo elektrana Plomin III, na ugljen, se nikada neće graditi», a već danas ti isti političari – mafijaši, podlegli su pritiscima krupnog kapitala i evo nam još jednog zagađivača.
Da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem.
- «Neće biti zasigurno spalionice na Kaštijunu» Da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem. Kaštijun, Europski centar za zbrinjavanje i spaljivanje otpada, je budućnost koju nam pripremaju političari na vlasti, političari u oporbi i oni koji će ponovo doći na vlast, ako mi sami ne budemo regulatori naše politike i naše bolje budućnosti.


Stoga tražimo, da se ne mijenja odredba POSTOJEĆEG zakona kojom se NE DOPUŠTA uvoz otpada u svrhu energetske oporabe i koji glasi:

Članak 47.
(1) Zabranjuje se uvoz opasnog otpada.
(2) Zabranjuje se uvoz otpada radi odlaganja i korištenja u energetske svrhe.


Ovo, se novim zakonom nažalost pokušava promijeniti:

Članak 84.
(2) Dopušta se uvoz otpada čijom se materijalnom oporabom dobiva novi proizvod ili sirovina ili u svrhu energetske oporabe ako za to postoje osobe koje imaju Dozvolu ili ovlašteni obrađivači za oporabu te vrste otpada u Republici Hrvatskoj.

NEBULOZE – PODMETANJA NARODU NE PRESTAJU:

Iz postojećeg zakona briše se Članak 26. koji zahtijeva,
«da se prilikom skupljanja komunalnog otpada mora iz njega izdvojiti opasan otpad i njime gospodariti u skladu s ovim Zakonom.“!!!

Koja je svrha Članka 9 kojim se za posebne vrste otpada ukida status otpada
ako (između ostalog) za takvu tvar ili predmet postoji tržište i potražnja? Znači li ovo da opasna otpadna ulja prestaju biti opasna.

Otpadna motorna ulja i dekretom jednostavno postaju predmet potražnje ako ih npr. cementna industrija potražuje za spaljivanje u svojim pećima?

Da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem. !!!

Ovom prilikom moram spomenuti da su politički silnici i poltroni, služeći krupnom kapitalu, kroz naše nastojanje da spriječimo njihove prljave naume, djelomično dobili bitku, ali ne i rat.
Umorili su običan puk, zastrašili ga, te nas tako trenutačno razrijedili.
Koristim priliku zahvaliti se svim savjesnim građanima, njih 6 500 potpisnika peticije protiv diktatom nametnute nam lokacije za ŽCGO Kaštijun, organizirane 2010. Sav taj narod koji je u masi od 6 500 potpisa, te ostalo građanstvo, pozivam da se pobune protiv krupnog kapitala i njegovih sluga – političara, da izađu na ulice, a prvenstveno ih sve, u što većem broju pozivam na mirno razgledavanje Kaštijuna – tvrđave i odlagališta – smetlišta u njenoj blizini, odnosno podnožju.

Skupljanje naroda s ciljem razgledavanja tvrđave Kaštijun i odlagališta u podnožju tvrđave bit će dana 22.10.2011. u 11sati i 55 minuta, ispred ulaza na odlagalište.

Pozdrav političarima,

Da im vjerujemo? Ja im više ništa ne vjerujem. !!!


Koordinator Građanske inicijative
NE KAŠTIJUN
Božo Benčić

Početna