11.10.2009 - Kaštijun postaje europsko smetlište - Glas Istre 09.10.2009

"Oko projekta izgradnje županijskog regionalnog centra Kaštijun javnosti se cijelo vrijeme plasiraju laži i neistine zbog kojih netko mora odgovarati", rekao je na konferenciji za novinare koordinator Građanske inicijative "Ne Kaštijun" Božo Benčić dodavši da su neistinite tvrdnje da je javnost tijekom javnih rasprava bila upoznata s izgradnjom elektrane u centru te da su građani o tome doznali tek putem nedavno objavljenog članka u Glasu Istre. Ističe da je cijeli projekt običan lopovluk jer se kako kaže, u Hrvatskoj planira izgraditi 21 centar za ukupno 16 milijuna ljudi.

"Svi znamo da u Hrvatskoj ne živi toliko stanovnika, pa je jasno da se iza svega krije unosan posao uvoza smeća iz inozemstva, a tako će biti i na Kaštijunu koje će s vremenom postati europsko smetlište. U Hrvatskoj je dovoljno izgraditi pet centara koji bi koštali 360 milijuna eura, a znamo li da se za 15 centara planira utrošiti 1,5 milijardi eura, pitamo se gdje će nestati 700 milijuna eura", rekao je Benčić naglasivši da se pitanjem izgradnje centara treba baviti USKOK, koji o svemu šuti.

Istaknuo je da bi se ŽCGO trebao izgraditi na ukupno 36 hektara zemljišta koje bi se po njegovu mišljenju trebalo prenamijeniti u kvalitetno građevinsko zemljište koje bi se tada moglo prodavati do 300 eura po kvadratu, što bi u konačnici moglo značiti zaradu od 108 milijuna eura. Klaudio Privrat tvrdi da će planirana elektrana zapravo biti spalionica smeća te da se takav scenarij realizira bez javnosti. Veli da od početka javne rasprave 2007. godine nije prihvaćen niti jedan konstruktivan prijedlog i primjedba koju su uputili stručnjaci.

"Tvrtka Kaštijun je utrošila pola milijuna kuna za izradu dodatne IPA aplikacije, ali nisu imali potrebu obrazložiti zbog čega se troši dodatni novac. Pitamo se što će se dogoditi ako Europska banka za obnovu i razvoj ne odobri traženi kredit od 19,9 milijuna eura za MBO postrojenje, zar će onda građani preuzeti obvezu plaćanja? Nemojmo se zavaravati, pa mi nemamo novaca ni za kanalizaciju. Spomenuta termoelektrana od 0.9 megavata bila bi uz Plomin 1,2,3, četvrti objekt takve vrste koji ignorira plin iz podmorja. Obećano je da spaljivanja neće biti, pa tražimo garanciju od nadležnih jesu li spremi na sebe preuzeti odgovornost kako se ne bi ponovio drugi Rockwool", veli Privrat naglasivši da je žalosno da se potpuno odbacuje diferencijalno skupljanje otpada i reciklaža.

Istaknuo je da je Općina Medulin još 14. travnja donijela Rezoluciju protiv gradnje ŽCGO Kaštijun kojim se apsolutno odbacuje izgradnja centra u srcu medulinske rivijere dodajući da se Općina i dalje žestoko zalaže kako bi se spriječila izgradnja na planiranoj lokaciji. Privrat je naglasio da u javnosti nikada nije bilo objavljeno niti rješenje Ministarstva kulture izdano u svibnju prošle godine kojim područje Kaštijuna dobiva status kulturnog dobra na kojem se osim sanacije zabranjuje bilo kakva druga aktivnost. Po njegovim riječima, velika obmana svojevremeno je došla i od istarskog župana Ivana Jakovčića koji je izjavio da će se sav ostatak otpada odvoziti i deponirati u napuštenim kamenolomima po Istri. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna