11.10.2009 - Novi zamah Građanske inicijative «NE Kaštijun»: Građani, surađujte, svaki je čovjek važan

MEDULIN - Prošlo je približno 22 mjeseca od kada nam pokušavaju na mala vrata, na silu, nametnuti ono što mi više ne želimo u našoj Općini, a to je Županijski centar za gospodarenje otpadom, proizvodnju RDF goriva za tvornice cementa, proizvodnju bio plina i proizvodnju struje iz otpada.

Svima nam je poznato da odlagalište otpada pored Kaštijuna postoji 50-tak godina, a sve je počelo spontano, u vrijeme nenaseljenih i nerazvijenih mjesta u njegovom okruženju. Bila su to druga vremena, sada je ovdje gusta naseljenost te se Općina razvila u svim pravcima privređivanja s naglaskom na turizam. Zemnog plina iz obližnjeg podmorja ima dovoljno u našoj blizini, pa je suludo usred turističke oaze proizvoditi bio-plin. Izgradnjom ŽCGO-a pored Kaštijuna, osim navedenih šteta, možemo očekivati i da dovodimo u opasnost zdravlje ljudi u okruženju, budući da je prostor gusto naseljen (80.000 žitelja u radijusu od 5 km), uništavamo turizam u kojega smo svi ulagali posljednjih 30-tak godina ogromna sredstva, pad vrijednosti svih nekretnina i mnogo toga drugoga.

Zbog gore navedenih razloga osnovala se građanska inicijativa «NE KAŠTIJUN» koja djeluje cca 22 mjeseca i u tom je razdoblju imala niz akcija koje su u konačnici rezultirale zastojem samovoljnih, tvrdoglavih i nadasve štetnih radnji oko nametanja nam ŽCGO-a. Zaslužni smo za zaustavljanje dodjele novca iz europskih fondova za financiranje tako suludog projekta, vraćanje studije na doradu i sada, u konačnici, ponovo stavljanje cijelog projekta na kušnju javnosti. Potrebno je da javnost ponovo uputi svoje primjedbe na taj projekt, budući da europske banke više nisu sigurne da je odobravanje sredstava za projekt ŽCGO-a Kaštijun tako dobra stvar kao što se u početku mislilo, dok se nije oglasila sa svojim aktivnostima Građanska inicijativa «NE Kaštijun». Pokušavaju nam nametnuti krivnju da smo krivi zbog odugovlačenja provedbe projekta ŽCGO-a Kaštijun što će u njegovoj konačnici rezultirati povećanjem vrijednosti projekta (izjava gđe. Vesne Dukić, Dnevnik Radio Pule 09.rujna 2009 u 15.00). Da, mi smo ponosni što smo glavni krivci za odugovlačenje projekta, a kad je o poskupljenju riječ, to je prozirna floskula, nema značajne inflacije ni u Hrvatskoj, ni u Europi, a vrijednosti su izražene u € , vrlo stabilnoj valuti. Konačno, taj projekt nikada neće ni ugledati svoju realizaciju na tom lokalitetu i u tim okvirima. Napredna Europa i sav zapadni svijet polako napušta tehnologiju spaljivanja RDF-a u cementarama te je seli u tranzicijske zemlje. Napušta koncept izvlačenja iz smeća gorivog dijela i njegovog kasnijeg spaljivanja u cementarama i korištenja kao gorivo, posvećuje se selektiranju otpada i reciklaži, za što se i mi zalažemo. Svi znamo da se spaljivanje RDF-a naplaćuje, što direktno poskupljuje zbrinjavanje otpada u kućanstvima. Isto tako znamo da se to gorivo mora pripremiti i obraditi za spaljivanje, što isto tako ima svoju cijenu, budući se u tom procesu troši struja, nafta, strojevi, što u konačnici osjetno diže cijenu zbrinjavanja otpada po domaćinstvu!!!

Koristim priliku da Vas zamolim da se u što većem broju, pojedinačno, odazovete pisanju prigovora i upućivanju istih na za to određene adrese. To je potrebno zbog uvida u broj nezadovoljnih građana i širine različitih primjedbi. GI «NE Kaštijun» u ime građana će isto to učiniti, kao i Općina Medulin, stoji u priopćenju Inicijative.

Inicijativa podsjeća na netransparentan tijek odabira lokacije i tehnologije za središnje županijsko odlagalište otpada te podsjeća na do sada poduzete građanske akcije. - Javnost Istre tek krajem 2007. godine, za vrijeme javnih rasprava o tek objavljenoj «Studiji utjecaja na okoliš Kaštijun», saznaje što joj se zapravo sprema. Tada se prvi put spominje MBO tehnologija s proizvodnjom RDF-a i mogućnost njegova spaljivanja u cementari Holcim u Koromačnu.

- Gradonačelnik Pule, IDS-ov čovjek, g. Boris Miletić, bez suglasnosti Gradskog vijeća u ljeto 2007. godine potpisuje dokument u kojem je stajalo da će Pula svoj otpad zbrinjavati u budućem županijskom centru na Kaštijunu. Dakle, tako su počele nečasne i prljave igre nametanja svima nama zastarjelog i nadasve prljavog i neosviještenog načina zbrinjavanja otpada kroz, nazovi projekta ŽCGO Kaštijun, piše u priopćenju, uz upozorenje da je velika vjerojatnost da se na Kaštijunu zbrinjava i opasan medicinski otpad.

- GI «NE Kaštijun» kroz ovo posljednje razdoblje izbora i ljetnih sparina, turizma, kao i nekih drugih razloga, malo je usporila svoje aktivnosti, no sada započinje ponovo vrlo snažno sa svojim aktivnostima i sve Vas poziva na suradnju - svaki je čovjek važan. Uz veliki odaziv svih mještana općine Medulin, dana 04. rujna u prostorijama MO Vinkuran održan je sastanak Inicijative. Na tom sastanku je utvrđen program aktivnosti za naredno razdoblje s jedinim ciljem otklanjanja nametnute nam lokacije gradnje ŽCGO-a. Utvrđen je novi ustroj GI s ciljem što bolje organizacije budućih akcija. Na istom je sastanku utvrđen i planirani financijski trošak potreban za provođenje utvrđenog programa aktivnosti. Zahvaljujući razumijevanju problematike, prisutni načelnik g. Goran Buić, složio se s predloženim i utvrdio odobravanje spomenutih sredstava, zaključuje se u priopćenju Inicijative koje potpisuje koordinator Božo Benčić. (Barkun)

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna