26.10.2009 - Prvog dana 2.600 potpisa protiv Kaštijuna

"Molimo Vas da ispunite i potpišete obrazac koji se protivi izgradnji planiranog županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun jer time sprječavate nerazumne poteze političara koji, zbog svoje koristi kratkoga vijeka, slijepo i besramno uništavaju naše i svoje zdravlje, naša obitavališta i budućnost", poručuju članovi Građanske inicijative "Ne Kaštijun" koji su prvog dana potpisivanja prikupili 2.600 potpisa.

Kako pojašnjava koordinator inicijative Božo Benčić, putem obrazaca građani mogu navesti svoje primjedbe, kritike i mišljenje o planiranom centru sve do 14. studenog, kada istječe rok za primjedbe vezane uz kredit koji tvrtka Kaštijun, zbog kupnje MBO postrojenja, planira podići u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR).

- Nakon što prikupimo sve obrasce koje smo uputili i na mnoge e-mail adrese, svu ćemo dokumentaciju proslijediti u EBOR, jer, nažalost, ovdašnjim vlastima, pa ni tvrtki Kaštijun više ne vjerujemo, rekao je Benčić najavivši potpisivanje na pulskoj gradskoj tržnici i iduće subote. Među glavnim primjedbama članovi inicijative izdvajaju neprikladnu MBO tehnologiju sa sramotno malim udjelom reciklaže te spaljivanje RDF goriva u cementari Koromačno.

Protive se i lokaciji koja, tvrde, nije određena na osnovu stručnih i komparativnih kriterija već se išlo linijom manjeg otpora, a i nalazi se usred najgušće naseljenog područja u Istri gdje u radijusu od pet kilometara živi oko osam tisuća stanovnika. Po mišljenju aktivista, planirani centar smješten je iznad ili pored 13 izvora pitke vode, a sama lokacija, tvrde, planirana je usred turistički razvijenog područja pored Medulina koji ima 10 posto noćenja u Istri. (D. B. P.)

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna