08.04.2010 - Ne Kaštijun: Silom ćemo na silu moćnika

Ova vlast na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem nas siluje i provodi diktaturu, o čemu svjedoči i nedavno izdana lokacijska dozvola za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, o čemu nas nitko nije obavijestio. Više nećemo stati i morat ćemo primijeniti silu kojom ćemo zatražiti odustajanje od projekta, rekao je u četvrtak koordinator Građanske inicijative "Ne Kaštijun" Božo Benčić pozvavši pritom javnost na građanski neposluh.

Što mu to konkretno znači i na koji način kani primijeniti silu, nije nam odgovorio, rekavši tek da će učiniti sve ono što se u rječniku hrvatskog jezika nalazi pod pojmom sila?! Benčić je izvijestio da Ministarstvo zaštite okoliša i Istarska županija obmanjuju predsjednika Republike Ivu Josipovića jer je on nakon dopisa inicijative zatražio svu potrebnu dokumentaciju o Kaštijunu iz Ministarstva i Županije.

- Dokumentacija je dostavljena u Ured predsjednika uz informaciju da se upravo naš predmet nalazi na razmatranju kod ministrice Matulović Dropulić i da će ovaj slučaj vjerojatno biti riješen na obostrano zadovoljstvo. U međuvremenu su Ministarstvo i Županija prikrili da se odlučuje o lokacijskoj dozvoli i da je ona odobrena, što je krajnja drskost moćnika i stoga ćemo na takve postupke morati odgovoriti silom, rekao je Benčić.Naglasio je da se planirani centar nalazi na području vodozaštitne zone i da je sanacija starog Kaštijuna provedena protuzakonito: deponij je zaliven betonom, na njega je potom bačeno smeće, a ispod odlagališta se nalazi mnogo opasnog otpada.

- Ministarstvo i Županija godinama omalovažavaju javnost, a sve je počelo otkad su došli na monstruoznu ideju o izgradnji centra za gospodarenje otpadom i nezakonitoj sanaciji. Na ovakvu silu moćnika narodu ne preostaje drugo nego da silom odgovori na silu pa da vidimo hoće li na narod i birače poslati specijalce ili će se pregovori i dogovor ipak postići, rekao je Benčić. Član inicijative Boris Košara rekao je da je župan izjavio da je njegova velika politička pobjeda što je riješio problem smeća u Istri.

- To su obične floskule i iako je Ministarstvo spremno razmotriti drugu lokaciju za županijski centar, tome se Županij oštro protivi. Zašto ne primijeniti rješenje iz Čakovca, gdje je za mnogo manje novca sanirano kompletno odlagalište, izvađen je sav otpad te je recikliran, a oko 25 posto onoga što se ne uspije reciklirati je vraćeno u deponij. Jakovčić ne želi ni čuti za alternativnu lokaciju, a s druge strane dolaze vizije o izgradnji 10 nautičkih marina ili 23 golf igrališta, rekao je Košara, koji tvrdi da će istarski prostor, nakon izgradnje TE Plomin 3 na ugljen i nakon što se počne spaljivati otpad iz goriva u Koromačnu, biti potpuno zagađen.

Prema Damiru Radniću, državni tajnik Nikola Ružinski rekao je da se na zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj planira utrošiti između 8 i 10 milijardi kuna te da bi Istra od tog kolača trebala dobiti čak milijardu kuna.

- Novac je glavni razlog zbog kojeg se od Kaštijuna ne odustaje. Nezavisni stručnjak dr. Stanko Uršić tvrdi da bi kompletno zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj stajalo 1,5 milijardi kuna pa o čemu onda pričamo? Jakovčić je u lobiju koji dovodi TE Plomin 3 na ugljen, dok s druge strane njegovi puleni Miletić i Chiavalon tvrde da se kao energent treba koristiti plin. Više od 16 mjeseci u Državnom odvjetništvu stoji moja kaznena prijava protiv Jakovčića, a vezano uz poslove oko Kaštijuna, rekao je Radnić i dodao da očekuje da će uskoro na vidjelo izaći da se oko Kaštijuna odvija "milijarda korupcije umjesto milijarda koristi". (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Početna