27.04.2010 - Građanski neposluh !

Dana 21.i 22.04.2010. bili smo na organiziranom studijskom putovanju na temu gospodarenja otpadom.

U programu je bila posjeta vrlo zanimljivih primjera dobre prakse u Hrvatskoj koje uz prilagodbu možemo i trebamo prilagoditi u Istarskoj Županiji, ako smo savjesni građani ove županije s ciljem da generacijama ostavimo nezagađeno područje naše Županije.

U svemu, najzanimljivije je bila posjeta gradskom komunalnom poduzeću ČAKOM d.o.o. Čakovec, gdje je g.Saša Avirović dipl.ing.građ. studijskoj grupi objasnio kako je uspio ostvariti sa svojim suradnicima izuzetno visoke postotke odvojenog sakupljanja otpada na području svog djelovanja. Sve to je potkrijepio već višegodišnjim prisutnim modelom na terenu.

Ujedno je studijskoj grupi pokazao model sanacije starog odlagališta, koji oni koriste na svojem starom odlagalištu metodom cjelokupnog iskapanja desetljećima odlaganog otpada, sortiranje istog koji se dalje koristi kao sirovina, stvara se kompost, a ostatni vrlo mali dio se melje i odlaže na prije pripremljenu vodonepropusnu podlogu.

Na ovaj način čuvaju se postojeće sirovine u prirodi, smanjuje se volumen odloženog otpada, oslobađa se prostor od zagađivača i tako se napokon čuva čist okoliš.

Sav taj proces obavlja mali broj djelatnika sa veoma jednostavnom, a pritom efikasnom tehnologijom, postupak je izuzetno jeftin, koristan i ekološki najsigurniji.

Kada usporedimo sanaciju deponija koju je ova studijska grupa imala priliku vidjeti, uvjeriti se na licu mjesta da ovo što se naziva sanacijom na našem starom odlagalištu pored Kaštijuna, nema za cilj sanaciju odlagališta, jer to se i ne čini, da je takvo desetljećima nekontrolirano odlagalište prekriveno zemljom, OPASNA EKO BOMBA za budućnost, a sve što je u tom poslu čisto, možemo reći da je «čist» samo novac koji je opran prilikom nazovi sanacije.

Takve kriminalne radnje na odlagalištu Kaštijun podržava i omogućuje MZOPU, Građevinska inspekcija koja je u njegovom sastavu, a na čijem je čelu g-đa. JOSIPA BLAŽEVIĆ-PERUŠIĆ, dipl.ing.arh. Državna tajnica za inspekcijske poslove.

Tvrdnja tome je da,
· Od prvog dana takve ne sanacije nije NIKADA sačinjen izvid niti službeni zapisnik o izvođenim radovima
· U posljednjih 14 mjeseci upućeno je građevinskoj inspekciji više prijava i urgencije na tu i takvu sanaciju, zbog trošenja novca poreznih obveznika na opasne radnje koje u MZOPU, ISTARSKOJ ŽUPANIJI i KAŠTIJUNU d.o.o. nazivaju sanacijom odlagališta.
· Čvrsto obećanje g-đe. JOSIPE BLAŽEVIĆ-PERUŠIĆ, dipl.ing.arh. državne tajnice za inspekcijske poslove i Pročelnika PJ u Pazinu za područje Istarske županije - načelnika Odjela, Borisa Bervide, dipl.ing.građ., da pismeno izviješće kao odgovor na prijave, možemo očekivati kroz tjedan dana (prošlo je više od tri tjedna – jasno bez odgovora), dokazuje nedosljednost i neiskrenost državnih službenika, koji bi trebali biti uzor poštenja.· U telefonskom i naknadno usmenom razgovoru, sa g-đom. JOSIPEOM BLAŽEVIĆ-PERUŠIĆ, dipl.ing.arh. državnom tajnicom za inspekcijske poslove, ona priznaje da su na području Kaštijuna d.o.o. sagrađeni objekti bez građevinske dozvole, ali ne poduzima ništa niti nas o tome pismeno obavještava, dakle priznaje da ima i onih koje ona štiti, onih za koje NE VRIJEDE zakoni RH. To dokazuje da ova Vlada uz sva obećanja, malo ili NIŠTA NE ČINI na sprječavanju korupcije, već istu stimulira.· Kada iz Ureda Predsjednika RH postavljaju pitanja vezana uz Kaštijun, bestidno i bez posljedica moćnici iz MZOPU, OBMANJUJU URED PREDSJEDNIKA RH, g-dina. prof. dr.sc. Ive Josipovića, kada na upit što je učinjeno i što se čini na sanaciji starog odlagališta pored Kaštijuna i s tim u svezi i o tijeku radova oko ŽCGO-a.· Ništa bolje nije prošla ni predsjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša, g-đa.Petir Marijana, u prikazu svoje moći MZOPU i g-đa. JOSIPA BLAŽEVIĆ-PERUŠIĆ, dipl.ing.arh. državna tajnica za inspekcijske poslove, ignorirali su pismeno dostavljena pitanja te dvije urgencije odnosno, NI NJOJ NISU NIŠTA ODGOVORILI.

Na ovakvu silu moćnika narodu ne preostaje drugo, nego silom odgovoriti na silu, pa da vidimo da li moćnici imaju i tu moć da na svoj narod – birače pošalju silu (specijalce) ili će se pregovori i dogovor ipak postići na vrijeme i s razumom sa strane moćnika.


P O Z I V S V I M A:

S OBZIROM NA SVE IZREČENO POZIVAMO SVE GRAĐANE NA ORGANIZIRANI GRAĐANSKI NEPOSLUH, A U TU SVRHU MOLIMO SVE EKOLOŠKI OSVJEŠTENE GRAĐANE, BEZ OBZIRA NA STRANAČKU ORIJENTACIJU, DA SE PRIDRUŽE GRAĐANSKOM NEPOSLUHU, JER AKO TO NE UČINE, NEKA ZNAJU DA EKOLOŠKA BOMBA I TROVANJE VODA NEĆE POŠDEDJETI NJIHOVU DJECU I UNUČAD SAMO ZATO ŠTO SU MAME, TATE, DJEDOVI I BAKE STRANAČKI SIMPATIZERI ODREĐENIH STRANAKA ILI AKTIVNI ČLANOVI TE STRANKE.

SA SOBOM POVEDITE JOŠ BAR PETORO ISTOMIŠLJENIKA
I JAVITTE NAM SE HITNO NA, tel: 091/255-8-263
email:info@ne-kastijun.org
Za građansku inicijativu NE KAŠTJUN
KoordinatorB
ožo Benčić

Početna