01.06.2010 - Ne Kastijun - prosvjedno okupljanje 5. lipnja na Kaštijunu

Građanska inicijativa Ne Kaštijun organizirat će u subotu, 5. lipnja, prosvjed na gradskom odlagalištu na Kaštijunu. Od 9 do 12 sati blokirat će pristup odlagalištu, najavio je predsjednik Inicijative Božo Benčić, a kao razlog navodi sustavno ignoriranje volje građana i nepoštivanje pravne države od vlasti u Istri, Ministarstva zaštite okoliša te Građevinske inspekcije.

Članovi građanske inicijative Ne Kaštijun na pulskoj su tržnici dijelila letke i naljepnice kojima su građane informirali o razlozima zbog kojih će u subotu 5. lipnja blokirati odlagalište. Bit će to, kako je istaknuo Božo Benčić predsjednik Građanske inicijative, zadnja demokratska opomena vlastima da je građanima dosta njihove bahatosti i nepridržavanja zakona. Tražimo čist okoliš na prostoru kojim će se moći koristiti i buduće generacije.

Članovi Građanske inicijative Ne Kaštijun traže da se u roku od osam dana u Ministarstvu zaštite okoliša održi sastanak istarskog župana Ivana Jakovčića, ministrice Marine Dropulić, načelnika Općine Medulin Gorana Buića i građanske inicijative te dogovori o sustavu gospodarenja otpadom u Istri. U istom roku traže i nalaz građevinske inspekcije o sanaciji starog odlagališta otpada na Kaštijunu.

Božo Benčić tvrdi da se staro odlagalište treba pravilno sanirati, kao što to čine u Čakovcu. Na taj način još najmanje 20 godina nećemo trebati Županijski centar za gospodarenje otpadom, koji bi porezne obveznike koštao 100 milijuna kuna. Ako se njihovi zahtjevi ne ispune, bez obzira na sve pritiske ovih dana na njega i članove građanske inicijative, ponovno će blokirati odlagalište na Kaštijunu ali na puno duže, najavio je Božo Benčić

Početna