06.06.2010 - Prosvjed protiv odlagališta otpada Kaštijuna

Oko 150 ljudi okupilo se jučer ispred starog odlagališta otpada Kaštijun u Puli na prosvjedu kojeg je organizirala građanska inicijativa iz Medulina pod nazivom "Ne Kaštijun".

Građanska inicijativa već dvije i pol godine bori protiv izgradnje centra za gospodarenje otpadom iz cijele Istre, čime se, smatraju aktivisti, "ugrožava zdravlje oko 85 tisuća građana i nanosi ruglo turističkom jugu istarskog poluotoka".

Koordinator te građanske inicijative Božo Benčić za ovaj projekt krivi ponajviše istarskog župana Ivana Jakovčića, resornu ministricu Marinu Matulović-Dropulić te županijskog pročelnika Josipa Zidarića. Prosvjednici traže sanaciju starog odlagališta na Kaštijunu, prema pravilima struke i po zakonu, pisano očitovanje građevinske inspekcije o upitnoj zakonitosti sanacije starog odlagališta otpada te ujedno zahtijevaju razgovor predstavnika građanske inicijative \'Ne Kaštijun\' s istarskim županom Jakovčićem i ministricom Dropulić-Matulović.

"Ako nam se u roku od osam dana ne udovolji zahtjevima, blokirat ćemo odlagalište otpada Kaštijun, čime ćemo onemogućiti dovoženje novih tona otpada s Puljštine i od Pule napraviti Napulj", poručio je Božo Benčić.

Prosvjednici su tijekom mirnog prosvjednog skupa istaknuli transparente s natpisima "Inspekcija šuti, dok Jakovčić muti", "Napravimo od smeća biznis, a ne bolest i katastrofu" i "Prestanite nerazumno trošiti naše novce".

Okupljenima se među ostalim obratio i predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik koji je ustvrdio da tehnologija koja će se primijeniti u budućem županijskom centru za gospodarenje otpadom nije prihvatljiva te da su postrojenja predviđena za izgradnju na Kaštijunu, kako je rekao "već u startu u minusu".

Inače, budući županijski centar za gospodarenje otpadom, za koji je ishodovana lokacijska dozvola, rasprostirat će se na 36 hektara površine a stajat će oko 100 milijuna eura.

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna