06.06.2010 - Protest građana Medulina zbog gradnje odlagališta

U subotu, 05.06.2010, Građanska inicijativa “ Ne Kaštijunu “ iz Medulina okupila približno 150 građana koji su prosvjedovali protiv izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom “ Kaštijun”. To je već sedmi prosvjed kojeg organizira građanska inicijativa koja je prosvjedovala lani i u Zagrebu i Pazinu. Današnji prosvjed, najavili su organizatori, prethodi rigoroznijem prosvjedu kojim će građani blokirati Kaštijun, sa namjerom da kamioni sa otpadom više ne mogu ondje ući. To će učiniti ako se ne ispune njihove zahtjevi, a jedan od takvih je i razgovor predstavnika građanske inicijative sa županom Jakovčićem i ministricom Dropulić.

Građanska inicijativa prosvjeduje već 2, 5 godine držeći da je mjesto , nadomak turističkog Medulina, neprimjereno za gradnju županijskog centra za odlaganje otpada na 36 hektara. Iako i danas na istom mjestu Puljani i okolica odlažu otpad, ljudi okupljeni u građanskoj inicijativi protive se da ondje bude centar otpada za cijeli poluotok a možda i šire. Za županijski centar u Puli još su prije nekoliko godina suglasnost dale općine i gradovi poluotoka.

Pula je izabrana zato što proizvodi najviše otpada ( čak 40 posto ), i zato što je Kaštijun već godinama veliko smetlište na koje se godišnje baci oko 200 tona otpada. Protivnici Regionalnog centra nisu oduševljeni najavama o najmodernijoj tehnologiji već govore kako se sve gradi da bi se smeće uvozilo iz Europe. Članovi građanske inicijative koji su danas dijelili crvene kartone županu, ministrici i pročelnicima u Istri traže da ih se primi u roku od osam dana, te da se s njima i načelnikom općine Medulin Goranom Buićem dogovore o sustavu odlaganja otpada , traže nalaz građevinske inspekcije o sanaciji starog odlagališta otpada , i traže pravo na čistu i zdravu okolinu. Predsjednik građanske inicijative Božo Benčić naveo je primjer Čakovca na koji se treba ugledati kako se staro odlagalište sanira. Građani su nosili transparente na kojima je pisalo “ Kaštijun, test za IDS “ , “ Inspekcija šuti dok Jakovčić muti “ i slične poruke.

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna