16.10.2015 - Gorivo s Kaštijuna spaljivat će se u Koromačnu

Građevinski radovi na budućem Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun su pri samom kraju, a trenutno se u pogonima centra obavlja testiranje opreme i postrojenja. No sada je i službeno potvrđeno da izdvojena goriva frakcija, odnosno gorivo iz otpada (GIO) ili Solid Derived Fuel (SRF) odlaziti na suspaljivanje u cementaru Holcim u Koromačno.

Potvrdila je to direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić rekavši da je u pripremi ugovor s Holcimom o preuzimanju goriva iz otpada, te se predviđa da će ŽCGO Kaštijun Holcimu plaćati oko 30 eura po toni preuzetog otpada. No k tome još treba dodati i trošak prijevoza goriva s novog županijskog centra do Koromačna koji će cementari također "pokriti" Kaštijun. Kako će se to u konačnici odraziti na konačnu cijenu odvoza otpada i račune građana na kraju mjeseca, još nije definirano.

- O konačnoj cijeni jako je teško govoriti dok svi radovi i testiranja ne budu gotovi. Tek kada vidimo koliki su operativni troškovi postrojenja i stvarni troškovi gradnje, moći ćemo govoriti o cijeni. Također, i komunalne tvrtke moraju odraditi svoj dio posla vezano uz cijene, kazala je Dukić i navela tek projekciju da bi trošak obrade otpada na centru mogao iznositi oko 70 eura po toni otpada.

- Ako neka obitelj proizvede tonu otpada godišnje, onda će je to godišnje koštati 70 eura. Međutim, u Istarskoj županiji se jako mnogo uložilo u infrastrukturu za odvojeno prikupljanje korisnih sirovina iz otpada, pa građani veliki dio otpada koji nastaje u kućanstvima i može se reciklirati, mogu besplatno odložiti, pa je onda naravno i cijena za kućanstvo u konačnici niža, kazala je Dukić.

- O detaljima ne mogu govoriti. Mogu potvrditi da će se, barem zasad, SRF odvoziti u Holcim, no vidjet ćemo hoćemo li naći neko drugo rješenje jer i na tome radimo. Naravno ugovor s Holcimom mora biti potpisan prije puštanja pogona u rad, kazala je Dukić. Što se tiče količina SRF-a koji će odlaziti u cementaru, navela je da bi u punom kapacitetu u Holcim trebalo odlaziti oko 30 posto otpada koji se obradi na centru.

- Ako primjerice dnevno u centar dolazi 250 tona otpada, onda bi to moglo biti između 60 i 70 tona SRF-a koji će odlaziti u Holcim veli Dukić.

Prema ovakvom scenariju, očito je da će cementara uštedjeti i besplatno dobivati zamjensko gorivo, a još će k tome Kaštijun plaćati cementari naknadu po toni preuzetog otpada. Sve ide u tom smjeru da će i prijevoz goriva biti na trošak građana, odnosno poreznih obveznika. Uzmemo li primjerice da će Holcim dnevno preuzimati 70 tona otpada, a u sezoni će to biti i dvostruko više, to će mjesečno Kaštijun (građane op.a.) koštati 2.100 eura, dok bi na godišnjoj razini za spaljivanje produkta otpada, cementari trebalo platiti 25.200 eura

Za više informacija klikni ovdje ...

Početna